Mysikrólik to najmniejszy ptak w Polsce i Europie. Jednak jego rozmiar wcale nie sprawia, że trudno go spotkać i dostrzec. Najmniejszy polski ptak jest również jednym z największych wiercipięt. Szybkie ruchy, przeskakiwanie z gałązki na gałązkę i tylko chwilowe postoje sprawiają, że łatwo można dostrzec ptaka tego gatunku. Skoro więc masz dużą szansę na spotkanie z nim, dowiedz się jak wygląda mysikrólik, co je i jak żyje. Czytaj dalej 😉

Najmniejszy ptak w Polsce – Mysikrólik

Mysikrólik (łac. Regulus regulus) to gatunek malutkiego ptaka z rodziny mysikrólików. Poprzednio mysikróliki nie były osobną rodziną gatunków ptaków. Zaliczano je do rodziny pokrzewek. Najmniejszy polski ptak jest zarazem najmniejszym ptakiem w Europie. Mysikrólik jest delikatnie mniejszy niż strzyżyk, posiada krępą sylwetkę z dużą głową i spiczastym ogonem. Ptak jest upierzony w kolorze oliwkowozielonym, ciemniejszy wierzch ciała płynnie rozjaśnia się na spodzie.

Mysikrólik to gatunek, u którego ciężko oznaczyć płeć, samiec i samica są upierzone niemal identycznie i charakteryzują się bardzo zbliżonymi rozmiarami. Na ciemnych skrzydłach łatwo dostrzec białe pręgi tworzone przez jasne skraje lotek. Najbardziej charakterystyczną cechą jest pomarańczowy lub żółty irokez na środku głowy, z obu stron ograniczony czarnymi pręgami. Policzki i czoło wyraźnie jaśniejsze niż reszta głowy. Oko dość duże czarne.

Bardzo łatwo pomylić go z blisko spokrewnionym zniczkiem, odróżniający się dłuższą i mocniej zaznaczoną czarną kreską przez oko oraz jaśniejszym niż w przypadku mysikrólika ubarwieniem piór nad okiem.

Wymiary

  • długość ciała około 9 centymetrów
  • rozpiętość skrzydeł od 13 do 15 centymetrów
  • masa ciała od 4,5 do 7 gramów

Występowanie mysikrólika

Gatunek ten występuje w niemal całej Europie, rzadziej na południu, a najliczniej w Europie Środkowej i Wschodniej. Jest to gatunek obecny również w Azji Środkowej oraz w Japonii, wschodniej Syberii i Azji Mniejszej. Nie występuje na dalekiej północy ze względu na zbyt niskie temperatury.

W Polsce populację tego gatunku określa się jako liczną lub bardzo liczną. Jest to gatunek pospolity na terenach górskich lasów świerkowych oraz w puszczach północno-wschodniej Polski – Puszczy Białowieskiej, Augustowskiej i Knyszyńskiej. Najtrudniej spotkać go na obszarach pozbawionych świerczyny oraz w lasach na wysokości przekraczającej 1500 metrów nad poziomem morza. Najliczniej spotykany podczas wiosennej i jesiennej migracji. Co roku część populacji zimuje w naszym kraju.

Biotop

Gatunek ten jest ściśle związany z występowaniem świerka i jodły, na której najchętniej żeruje. Rzadziej, ale również widywany jest w borach sosnowych, ogrodach, parkach czy lasach przeważająco liściastych. Najlepszym otoczeniem dla mysikrólika są luźno stojące świerki ze średniej wysokości podszytem wkoło. Początkowo ptak ten występował głównie w górskich lasach świerkowych, ale rozszerzył zasięg swojego występowania dzięki sztucznym nasadzeniom świerka.

Życie i lęgi mysikrólika

Okres lęgowy przypada na czas od kwietnia do lipca. Samce zabiegające o samice stroszą pomarańczowe piórka na głowie, a samice odpowiadają tym samym zachowaniem. Mysikróliki są sobie wierne, tworzą monogamiczne pary.

Para ptaków zakłada gniazdo najczęściej wśród gałązek świerka lub jodły. Wiszące gniazdo przymocowane jest od spodu lub boku gałązki w koronie drzewa, najczęściej na znacznej wysokości. Gniazdo to czarka spleciona z traw, mchu, porostów i roślinnych włókien. Wyściełane jest piórami i sierścią. Wlot do zamkniętego gniazda ulokowany jest najczęściej na jego szczycie. Gniazdo może wywołać konsternację. Jest to maleńki ptak z dużym gniazdem, którego budowa zajmuje nawet około 3 tygodni.

Ptaki do lęgów podchodzą dwukrotnie w ciągu sezonu. Pierwszy raz w pod koniec kwietnia, drugi w połowie czerwca. Zniesienie to około 8 do 10 kremowobiałych z gęsto usianymi jasnobrązowymi plamkami jaj. Wysiadywanie jaj to zadanie wyłącznie samicy, które wymaga około 14-16 dni od zniesienia ostatniego jajka. Pisklęta dorastają przez około dwa tygodnie, dopiero wówczas są gotowe do opuszczenia gniazda.

Czym żywi się mysikrólik?

Ptak w zdecydowanej większości żywi się pokarmem zwierzęcym. Zazwyczaj są to larwy i jajka pajęczaków, muchówek, komarów. Dorosłe owady, pająki i bezkręgowce też są bardzo mile widziane w dziennym jadłospisie ptaków tego gatunku. Menu rzadziej, ale również przewiduje nasiona sosny zwyczajnej i innych iglaków. Zimą ptaki te polegają na poukrywanych wśród igieł poczwarkach.

Podczas żerowania często można zobaczyć je zwisające głową w dół. W ten sposób wyszukują ukrytych pod liśćmi i spodem gałązek jajeczek i poczwarek.

Ciekawostki

  • Jedno jajko tego ptaka waży około 0,7 grama. Jest to około 14% masy ciała samicy. Cały lęg składający się z nawet 10 jaj to nawet około 140% masy samicy.
  • Wśród mysikrólików zima potrafi zbierać prawdziwie zabójcze żniwo. Maleńkie ptaki charakteryzują się bardzo wysoką przemianą materii. Niedostatek pożywienia spowodowany np. grubą warstwą lodu czy śniegu może zabić tego ptaka już jednego dnia.
  • Wysoką śmiertelność gatunek ten, aby przetrwać rekompensuje lęgami, w których podczas jednego sezonu para ptaków może wypuścić z gniazda nawet do 20 piskląt.
  • Według Monitoringu Pospolitych Ptaków Polski przeprowadzanego corocznie przed OTOP, populacja tego gatunku w Polsce to około – 522 000 do 800 000 par.
  • Wśród gatunku wyróżnia się kilkanaście podgatunków.

Ochrona gatunkowa

W Polsce gatunek objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Globalnie, gatunek ten uważany jest za najmniejszej troski. Jego populacja jednak charakteryzuje się spadkową tendencją liczebności.

Oceń treść
[Głosów: 9 Średnia ocena: 5]